mai 14, 2020

O Voce Lirică Unică


Mihaela Aionesei ne propune un univers poetic aparent volubil, pentru lectorul inocent și plin de semnificații subtile, pentru lectorul inițiat. Cred ca autoarea versurilor deține harul imaginarului delicat, autentic, a cărui funcționalitate finală este un spectacol spiritualizat. Fragmentarismul este deliberat, menit să reprezinte „dansul“ sincopat al stărilor de suflet. Primul poem („intrusul“) amintește de tema universală a umbrei locuite, dragă atât poeților, cât și romancierilor. Numai că, finalitatea propusă nu este o imitație gen bric-a-brac, ci un produs poetic original, marcat de polisemantism și de ineditul expesiei („sămânța luminii“). Ce profund sună ideea că umbra locuită se transfigurează în sămânța luminii!!!... 

Poemul „cu tine sunt anotimp“ (2) completează seria transfigurărilor lirice originale, prin metafore-simbol (mucegaiul, praful din oase, sânge nou, soare de muguri...), hărăzite să marcheze dualitatea temei; arta poetică și iubire. Finalitatea artei/a iubirii este avântatul orfism („cânt ca o ciocârlie“), la care se ajunge pe căi inedite. În „dialogul iubirii“, Mihaela Aionesei transformă spațiul, temele, motivele, evenimentele comune într-un imaginar poetic valoros. Aceste trei poeme ar delecta pe oricine le-ar descoperi în antologia ce se pregătește, pentru că Mihaela Aionesei are O Voce Lirică Unică. Felicitări!

Stella Anghel







Un comentariu:

  1. Mihaela Aionesei

    Binele făcut se întoarce când te aștepți mai puțin. :)
    Mulțumesc minunatelor doamne Elisabeta Gîlcescu și Stella Anghel pentru imensa surpriză din seara asta, pentru încrederea acordată atunci, pentru întoarcerea în timp... 2013 a fost un an care m-a făcut să mă arunc din pielea de prunc, să înfunt și să mă înfrunt. Și bine am făcut! Am riscat și am câștigat! 🙃 Respectele mele, doamnelor ! 🤗🌺❤️

    intrusul

    cine eşti tu cel care îndrăzneşti
    să-mi locuieşti atât de confortabil
    până şi umbra?

    nu ştii?

    păsările vin şi pleacă,
    trenurile au timpul lor de staţionare,
    anotimpurile fac schimb de luni,
    anii sunt bisecţi şi ei, din când în când,
    ca o răsuflare
    peste goana atâtor vitregii.

    numai tu străine, prea răbdător
    înrădăcinezi în mine sămânţa luminii,
    aştepţi clipa de slăbiciune
    să iei forma trupului meu.

    * Poem care a obținut nota 10 din partea juriului locul I la un concurs literar pe la începuturi... ( vol. Anotimp (i)legal – lumina – Ed. Ateneul Scriitorilor, Bacău, 2013)
    * foto: Lansarea antologiei „Infinitul iubirii” - un proiect inițiat de poeta Eisabeta Gîlcescu. (Biblioteca Națională – București, 2013.)

    RăspundețiȘtergere