noiembrie 18, 2012

Stella Anghel și Infinitul iubirii


    Mi-a fost greu să accept provocarea de a selecta poeziile ce urmau să fie incluse în antologia ''Infinitul iubirii.'' Aveam în minte, pe de-o parte, ideea că orice infinit este inefabil, sublim, iar, pe de altă parte, mă loveam de reperele invincibile ale antologiilor care au supraviețuit de-a lungul timpului.
    De la Titu Maiorescu și Laurențiu Ulici, învășasem, în studenție, despre ce trebuie să conțină un astfel de volum; ''sentimente, idei, natură, lucruri, întâmplări domestice, istorice, miraculoase, cuvinte. ''Mai descoperisem că orice antologie are preferințe voite pentru teme clasice ''revizuite romantic; viața, moartea, dragostea și evocarea istoriei, mai cu seamă naționale.''
    Îmi aminteam de atâtea voci lirice robotizate, pe tema iubirii, pe care timpul le trecuse în uitare, considerându-le minore. Era ca și cum o antologie pare un eveniment aleatoriu, o sticlă aruncată în mare, al cărei mesaj, găsit peste timp, poate să reprezinte sau să infirme valoarea.
    În cele din urmă, opinia că orice antologie din lume a reprezentat o biografie a stilurilor unei perioade de timp, mi-a determinat implicarea. În fond, limbajele poetice admit schimbări pe axa timpului și ar trebui păstrate într-o antologie construită pe criteriul tematic.
    Cu siguranță că, am citit toate textele înscrise pentru selecție, spre a descoperi forța unui imaginar în acțiune, ce poate fi oferit tuturor categoriilor de cititori, să se bucure de el. Am avut în vedere decelarea unor fundamente ale temei propuse de editor și prefigurarea acelor elemente proprii lirismului.
    Scopul, mai modest decât pare, a fost de a reabilita poezia autentică, nu apărându-i funcțiile, ci căutând, cu neistovire, plăcerea pe care ar trebui să o stârnească oricărui lector. Am eliminat trăirea mecanicistă, convențională, modalitățile stângace, finalitățile obscur-decorative. Aprecierea analitică a pornit de la aflarea unei idei, a unui sentiment, ''produse'' ale activității interioare, cu virtualități evidente. Antologia a devenit - cu fiecare selecție - un Sens liric interferat cu o mulțime de semnificații ce însuflețesc și amplifică talentul literar.
    În selecția textelor, m-a urmărit un ideal de la care nu am abdicat, pe care l-am însușit de la Rene Char; ''un poet trebuie să lase urme ale trecerii lui, nu dovezi. Doar urmele te fac să visezi. ''Nimic mai potrivit antologiei ''Infinitul iubirii'' care propune pentru spațiul liric voci distincte, cu o multitudine de forme, cu străluciri impetuoase, sensibile. S-a urmat lecția estetică, fără să se țină cu orice preț la paradox, în care se asigură noutatea afirmării unor talente, din care nu a fost exclusă forța tinerilor debutanți.
    Textele poetice au legi proprii de structurare, orientate spre sens, spre cunoașterea unor lumi posibile. Cititorul va decide dacă această antologie va rămâne una a noutății limbajului, a semnificațiilor sau a pasiunilor. Știu doar că un lector, în orice ipostază, se va pricepe să regăsească printre autori, un idol care să-i ofere bucuria energiilor căutate.
    Mărturisesc subiectiv, că numele cuprinse în antologie devin, precum personajele lui Pirandello, ființe care ies din anonimat, pentru a re-crea propriul ''personaj'', unic în manifestare.
    Aștept din partea Cititorului o lecție de lectură în care receptarea să-și reintre în drepturile unei aventuri lirice nelimitate.

Stella Anghel - 18.11.2012

7 comentarii:

  1. Misiunea pe care v-ați asumat-o nu este deloc ușoară d-na Stala! Evident este o piatră de încercare pentru fiecare dintre cei care s-a înscris, desigur pentru a fi citiți...fiecare dăltuitor de cuvânt scrie nu ne-aparat cum simte ci cum i-au fost lecțiile cu profesor, sau autodidact, cu maestru care la un moment dat recunoaște că adevăratul maestru este în noi,”sinele nostru, dar la câți sfinți căutăm în afară, pelerini , câți suntem convinși de faptul că Dumnezeu defapt este în noi...Eu vă respect și vă admir pe toți cei care ați pornit acest destul de ”pretențios” proiect, ținând cont de faptul că nu sunt mulți cei care au publicat până acum. Mult succes tuturor! Iar dacă clasicii au obosit...poate-i timp de înnoire și în poezie nu-i așa?
    Șerban Ecaterina

    RăspundețiȘtergere
  2. ''Un poet trebuie sa lase urme ale trecerii lui, nu dovezi. Doar urmele te fac sa visezi ''....Acesta este un argument infailibil pentru antologia''Infinitul iubirii ''... Eu personal, asta imi doresc... In ceea ce ma priveste, acord garantie obiectivismului cu care s-a facut selectia autorilor... Va multumesc doamna Stella Anghel, in primul rand pentru ceea ce mi-ati transmis... in al doilea rand, va multumesc, cred eu ca in numele tuturor, pentru jurizarea pe care ati facut-o fiecaruia dintre noi... pentru respectul, franchetea, rabdarea si delicatetea cu care ati abordat fiecare poezie postata... si mai ales pentru profesionalismul de care ati dat dovada...
    Diana Vinturici

    RăspundețiȘtergere
  3. Da... O antologie despre care se va scrie... Unii, în versuri, alții vor scrie cronici; dar argumentul Stellei Anghel re-deschide manuscrisul, ca un post-writing în progres, gândit ca o cheie intermediară, lăsată în mâna cititorului, oferindu-i șansa primei deschideri, dar și ultimul „preț”. Așa, își va începe viața viitoare antologia... Să îi urăm drum lin și să supraviețuiască în inimile noastre...
    Eli Gîlcescu

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu, unul, o sa rescriu notita cu critica d-nei Stella pe un tablou si o sa-l pun pe un perete; sa ma alint, din cand in cand, ca uite, daca as fi avut un profesor ca domnia sa, cand ar fi trebuit, cine stie daca azi nu ma fuduleam cu un Nobel, macar imaginar!
    George Safir

    RăspundețiȘtergere
  5. Acesta e una din năzuințe, ca măcar "...un lector,in orice ipostaza, se va pricepe sa regaseasca printre autori,un idol care sa-i ofere bucuria energiilor cautate."
    Mulțumim pentru răbdare, pentru blândețea și îngăduința cu care ați căutat și găsit, frumosul fiecărui aspirant!
    Gia Ramona Ionașu

    RăspundețiȘtergere
  6. ....,,Cu siguranta ca am citit toate textele inscrise pentru selectie,spre a descoperi forta unui imaginar in actiune,ce poate fi oferit tuturor categoriilor de cititori,sa se bucure de el.Am avut in vedere decelarea unor fundamente ale temei propuse de editor si prefigurarea acelor elemente proprii lirismului,,...
    Am CERTITUDINEA ca le-ati citit si ati decis in cunostinta de cauza, argumentand si stabilid exact, pe baza propriilor convingeri, a formarii si informarii intelectuale, stabilind raportul intre individ si ,,opera,, sa, in conformitate cu cerintele si tema.....multumim
    Ioana Burghel

    RăspundețiȘtergere
  7. De putine ori mi-a fost dat sa intalnesc un juriu "nucleu", slujind o cauza comuna, poezia. Ruperea de automatisme, dinamica, originalitatea vor fi marcate de consumatorul de arts si tot el consumatorul de arta va descoperi idoli. Cu reverenta, doamna Stella,
    Gheorghe Șerbănescu

    RăspundețiȘtergere